tiistai 10. kesäkuuta 2014

Ensimmäinen teksti!

Tämä blogi on ollut luotuna jo useamman kuukauden, mutta ulkoasu sai muotonsa vasta kuukausi takaperin, ja nyt vasta innostuin kirjoittamaan ensimmäisen tekstin. Toivon, että saisin tästä blogista luotua itselleni jonkinmoisen treenipäiväkirjan, jotta treenejä tulisi suunniteltua ja toteutettua paremmin, ja että niistä jäisi jotain muistiin. Onhan tämä myös yksi syy ulkoiluttaa kameraa useammin... 

Viikonloppuna olimme Priman kasvattajan (kennel Nallikallion) järjestämällä kennelleirillä. Monien sukulaiskoirien lisäksi oli erityisen kiva tavata Priman pentuesisarukset Terra ja Riio (Rasavilli ja Roudari), joita en ollut nähnyt luovutuksen jälkeen. Suuntasimme Paimioon jo perjantaina. Perjantai-iltana luvassa oli agilityä Esa Lehdistön kouluttamana. Priman kanssa teimme hyvin yksinkertaisia ohjautumisharjoituksia (niiston alkeita) sekä irtoamista kuolleeseen leluun ja siitä ohjaukseen tulemista.

Lauantaina aamupäivästä vuorossa oli tokoa Heidi Pesosen ohjaamana. Prima teki perusasentoa ja seuruuta imuttamalla, lisäksi kokeilimme ensimmäistä kertaa ruutua. Ruutua tehtiin lelun avustamana, eli lelu näytettiin ja jätettiin ruutuun halutulle paikalle, koira kauemmas, sieltä lähetys ja sitten ruutuun leikkimään. Imuttamisessa Prima meinasi vähän turhautua ja rupesi komentamaan. Tässä tehtiin niin, että Heidi vei Priman hihnassa kauemmas ja toi heti takaisin ja sitten jatkettiin. Pari kertaa jouduttiin viemään se pois tilanteesta, mutta se toimi ja rauhoitti sitä. Ruudut oli tosi hienoja. Ruudun kanssa haluaisin jatkaa niin, että tekisin sitä naksuttelemalla sekä lisäksi välillä näyttöruutuja ja leluruutuja. Heidiltä sain hyviä ohjeita. Imuttamista voisi tehdä jo huomattavasti pidempää pätkää, mutta käsi kannattaa pitää matalalla pomppimisen ehkäisemiseksi. Lisäksi perusasentoon hakeutumista ilman apuja tulisi treenata. Tähän ajattelin hommata avuksi kosketuskepin. Myös noutoa voisi aloitella.

Lauantai-iltapäivänä kävimme vielä vetämässä verijälkiä metsään, yksi näistä Primalle. Olemme kokeilleet mejää Tartossa pariin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla Prima haisteli hyvin, vaikka vauhtia olikin aika paljon. Toisella kerralla se ei uskaltanut lähteä ollenkaan, liekkö veri ollut liian tuoretta ja jälki siten liian pelottava. Jälkimmäisestä kerrasta oli jo vierähtänyt tovi, joten halusin kunnon tauon jälkeen kokeilla vielä kerran, että onko siitä verijäljelle, vai jatketaanko vain nakkijäljen parissa. Iltapäivällä Ojansivun Katja piti Riehakkaille vielä leikkikoulua. Prima oli jo aika finito ja sillä oli todella kuuma, joten ei jaksanut pistää enää kaikkea likoon. Se ei leikkinyt kovin hyvin, ei kiinnostunut kuolleesta lelusta, eikä mielellään pitänyt lelua suussa voitettuaan sen, kun piti läähättää. Teki kuitenkin hienosti namiin vaihtoja. Katja kehotti kiinnittämään huomiota siihen, että koira tarjoaa lelua minua kohti ja on itse aktiivinen. Normaalisti se onkin mielestäni paljon aktiivisempi, mutta kuumuus ja rankka viikonloppu uusine tilanteineen selvästi painoivat jo.

Agility jatkui sunnuntaina edelleen Esan johdolla. Tehtiin syliintuloja ja poiskääntöjä, lisäksi hieman peruuttamista. Treenattiin myös valssia niin, että apulainen piti Primasta kiinni, Esa palkkasi hypyn takana alustalle ja tarkoituksena oli, että mun oma liike jatkuu ja koira jää palkalle. Alkuvaikeuksien jälkeen tämä sujui jo ihan hyvin ja minäkin sain jalkani järjestykseen. Ihan viimeiseksi tehtiin hypyn tarjoamista. Eka oli huono, koska katsoin koiraan, joten eihän se silloin lähetyksestä lähtenyt hypyn taakse palkalle, vaan mun luokse. Toinen oli tosi hyvä, ja enempää ei sitten tehtykään. Treenikaverina mulla oli pieni raivopää, joka suuttui kun sitä pidettiin kiinni, ja aiheutti hilpeitä reaktioita kentän laidalla. Agility on Priman mielestä tosi kivaa, mutta se turhautuu mun toimintaan aika nopeasti, kun olen itse ohjaajana vielä todella kokematon, enkä siksi varmasti kovin johdonmukainen. Se kuitenkin rauhoittui kivasti kun pääsi tekemään enemmän. On sillä kyllä asennetta. :P Patoamista olisi hyvä harjoitella, jotta se pystyisi keskittymään paremmin jo heti aluksi, eikä väsyisi niin nopeasti.  Ehdottomasti täytyy myös opettaa se odottamaan paikallaan, että sekin toimisi jo eräänlaisena rauhoitteena. Ohjeiksi Esalta saatiin jatkaa samoja harjoituksia, erityisesti käteen (ohjaukseen) tulemista sekä takapään käyttöä ja hypyn tarjoamista.

Leirin lopuksi käytiin vielä ajamassa lauantaina vedetty verijälki. Priman jälki oli ehkä n. 150 m pitkä sisältäen kaksi kulmaa makauksineen. Se aloitti todella hyvin, mutta toisen kulman jälkeen oli välillä enemmän ja vähemmän hukassa. Sillä oli hirveän kuuma ja se ottikin välillä läähätystaukoja, että pystyi taas haistelemaan. Hienosti se lopulta löysi kuitenkin toiselle kulmalle ja siitä oikein hyvin loppuun asti. Kaadolla ollut sorkka oli sen mielestä vähän epäilyttävä (ja kihisi muurahaisia), mutta namipalkka rasiasta maistui hyvin. Jäljen jälkeen huilailtiin vielä hetki, kunnes lähdettiin ajamaan kohti Jyväskylän kesäkotia. Leirillä oli kyllä ihan superkivaa, vaikka mua jännittikin etukäteen oma kokemattomuuteni. Toivottavasti päästään osallistumaan tulevinakin vuosina. :) Harmittavasti kuvia ei tullut otettua yhtään, emmekä tallentuneet kenenkään muunkaan kameraan.

Tänään tiistaina alkoi meidän arkitottelevaisuuskurssi, jonka järjestää Etoelävän koulutuspajan Elli. Ekalla kerralla harjoittelimme kontaktia, nimeen reagoimista, kontaktikävelyä, istumista ja luoksetuloa, eli ihan perusjuttuja. Toiset koirat olivat Primalle todella suuri häiriö alkuun, mutta lopputunnista se jaksoi jälleen keskittyä paremmin. Kurssilla oleva airedalenterrieri sai orastavassa mörköiässä olevan teinikeepin pöhisemään ja haukkumaan alkutunnista todella paljon, ja vielä lopputunnistakin se oli vähän epäilyttävä. Kurssi jatkuu 10 kertaa aina joka tiistai. Heinäkuussa mennäänkin sitten toiselle Ellin kurssille, kisaamaan tähtäävien penturyhmään.

Tästä tuli kyllä varsinainen maratonpostaus... Loppuun vielä pari kuvaa Primasta, joka täyttää huomenna tasan 6 kk. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti